Saturday, 28 February 2015

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

BAHAN-BAHANNYA

2 genggam ikan bilis, cuci bersih dan goreng hingga garing, toskan

1 biji bawang besar, hiris berangkai

1/2 cawan jus asam jawa

Gula dan garam secukup rasa



1 1/2 senduk nasi cili kisar

6 biji bawang merah dikisar halus

2 ulas bawang putih dikisar halus

1/2 inci halia dikisar halus

3.4 inci belacan dikisar halus

CARA

Panaskan minyak dalam kuali,
tumis bahan kisar halus hingga harum, 
tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. 
Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam sedikit, gula secukupnya dan serbuk perisa (jika suka)
Kacau rata dan masak hingga sambal pekat.
Masukkan ikan bilis dan bawang besar tadi, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. 
Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

Aku copy paste dari fesebuk jer... TQ yek... 

Aku selalu buat...pejam mata pun boleh buat.. aku buat sambal basic banyak2.. tapi tak taruk halia.  Nanti aku try resepi ni, dan letak gambar kalo dah buat.